logo the gamemaster

 

Nieuws paginaSpellenagendaSpellen op maatverkooppuntenlinksOver The Game MastercontactHome - English Home - English Home - Nederlands

 

Twitter Facebook

Wat is een goed gezelschapsspel?

Ik zoek een goed gezelschapsspel. Hoe vind ik dat?
Bedenk eerst wie het spel gaat spelen. Een gezelschapsspel kan nog zo strategisch zijn, als je een spel kado wilt doen aan een familie met jonge kinderen, dan slaat dat niet aan. Aan welke voorwaarden moet een goed spel dan wél aan voldoen? The Game Master hanteert een aantal basiscriteria en deelt deze graag met je. Om je te helpen om een passend spel te vinden waar je jaren plezier aan kunt beleven. Het spel De Alchemist (zie afbeelding) is een prachtig en origineel spel, maar echt voor 14 jaar en ouder!

10 voorwaarden van een goed gezelschapsspel
In ieder geval moet een spel voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. Het spel moet spannnend zijn, er moet schaarste aan middelen of tijd zijn;
2. Niet té moeilijk te begrijpen te zijn:
3. Zorgen voor voldoende interactie, dit noemen we ook wel de "sociale factor";
4. De kwaliteit van het materiaal moet goed zijn, zodat je het vaak kunt spelen;
5. De variatie in het spel moet voldoende zijn;
6. Herspeelbaarheid: gemakkelijk weer op te pakken;
7. Sluitende spelregels;
8. Spelduur passend bij de doelgroep;
9. Geluksfactor passend bij de spelduur;
10. Balans is in een spel belangrijk: balans tussen tactieken en strategieën.

Een goed spel smaakt naar meer
Het ontwerpen van een spel wordt vaak vergeleken met het koken van een gerecht. Een goed spel moet dan ook niet alleen de juiste ingrediënten hebben, maar ook een juiste balans hebben. Een goed spel zorgt er voor dat het in de smaak valt bij veel mensen: jong en oud, veelspeler en gelegenheidsspeler. The Game Master is altijd op zoek naar originele spelideeën, nieuwe spelwerkingen en willen innoveren met de nieuwste spellen en thema’s – niet alleen in het verleden maar ook in de realiteit van vandaag. Het spel IMPERIAL 2030 (zie afbeelding hieronder) is een goed spel voor mensen die vroeger graag Risk speelden, maar nu wat meer strategie en uitdaging willen. Wilt u een toegankelijker spel, bekijk dan eens onze familiespellen.

Storytelling in ieder leuk gezelschapsspel
The Game Master vertelt graag een (spannend) verhaal met een spel. Zo vertelt het spel De Ontembare Stad (2004, winnaar Nederlandse Spellenprijs) het verhaal over vijf grootmeesters, die samen in de Middeleeuwen van een kleine nederzetting een Citadel bouwen. Er ontstaat een strijd om de macht, omdat maar één van de vijf Koning kan worden. In het vervolg, Het Verraad (2008), ontstaat er in het spel zelfs een strijd tussen het goede en het kwade. Wil je graag zelf een verhaal maken? Dan is Story Makers misschien wel hét spel voor jou.  

Waar vindt u een goed gezelschapsspel?
U kunt een goed spel het beste vinden in de betere spellenspeciaalzaak. Waarom? Omdat u hier het meest uitgebreide assortiment aan spellen vindt, maar ook een advies krijgt welk spel voor u geschikt kan zijn. Bovendien vind u hier spellen van kwaliteitsmerken van uitgeverijen zoals The Game Master, 999games en Ravensburger. Deze spellen zijn kwalitatief sterk en moeten jaren mee kunnen gaan.

Expertspellen - Familiespellen - Kinderspellen