logo the gamemaster

 

Nieuws paginaSpellenagendaSpellen op maatverkooppuntenlinksOver The Game MastercontactHome - English Home - English Home - Nederlands

 

MainportsBestanden
SPELOVERZICHT (2 pagina's)
SPELREGELS (NL-EN-DU-FR)


Mainports (Ports of Europe series)

Verdien je eerste miljoen als ondernemende scheepsmagnaat!
Bouw nieuwe schepen, sluit lucratieve deals en investeer in de nieuwste technologieën. Jouw onderneming floreert door de vloot niet alleen uit te breiden, maar vooral ook winstgevend aan het werk te zetten. Naast een goede planning en strategie, helpt het legen van een goed gevulde kas van een Mainport ook! Goede timing op de actierondel is zeker zo belangrijk. Let op dat je in de gaten houdt wat je concurrenten doen om de succesvolste speler in Mainports te worden.

Dit strategiespel bevat o.m. een groot 2-zijdig spelbord, 2 spelvarianten én speciale regels voor 2 spelers! Bekijk hier de fact sheet van Mainports.

Karakteristieken
Spelkenmerken
- 2-4 spelers
- spelduur: 90 minuten
- vanaf 10 jaar
- Strategisch * * * *
- Tactisch * * * *
- Geluk *


Ontdek Europa
De reis gaat eerst door Centraal Europa. Dat is één zijde van het spelbord met o.m. de havens van Rotterdam, Antwerpen, Hamburg en Marseile. Vaar met jouw volgeladen schip naar het Ruhrgebied, naar Mannheim of Dortmund, om staal af te leveren voor de zware industrie. Sluit nieuwe gunstige contracten af voor transport van graan naar andere havens. In dit economische strategiespel heb je diverse tactische en strategische opties. Je ontdekt dat technologische vooruitgang belangrijk is om voldoende winst te maken op transporten. Je probeert een keer de Groot Europa kant van het bord uit, waarin je ook de zeeën van Europa moet trotseren. Moeilijk? Mainports kun je binnen 10 minuten leren. Daarom noemt The Game Master dit spel ook een "familieplus spel" omdat je dit spel snel kunt leren en de geluksfactor beperkt is. Het is niet veel moeilijker dan oudere familiespellen waarin je geld verdient met huizen bijvoorbeeld, maar het biedt véél meer strategische vrijheid. Ontdek het zelf!

Verkooppunten - Fact sheet - Speloverzicht - Spelregels

Het bordspel Mainports kun je kopen bij
- The Game-Inn (fysieke winkel)
- Spellenrijk (webshop)
- Spellenwinkel.nl (fysieke winkel en webshop)
Overigens kun je in deze winkels al(!) onze spellen vinden.

Vrij parkeren of gewoon goede timing?
Mainports is het derde spel uit de successerie Ports of Europe waartoe Rotterdam en Antwerpen ook behoren. Je hebt veel keuzes! Dat begint al als je moet kiezen vanuit welk scheepsdok je jouw eerste schip laat varen en welke goederen je inlaadt. De opstartcontracten waaruit je kunt kiezen helpen je een beetje om de richting te bepalen, maar je zult ook de lucratieve deals in de (open) contractenmarkt in de gaten moeten houden. Ook kijk je al met een schuin oog naar de beschikbare brandstof. Slimme spelers hebben ook al snel in de gaten dat een beetje technologische vooruitgang helpt om meer geld aan de handel te verdienen. Op het juiste moment aankomen bij een Mainport met een goed gevulde kas is minstens zo belangrijk! Het gevoel dat je dan hebt lijkt sterk op “Vrij Parkeren”. Geluk? Jij weet wel beter, want je hebt het precies zo gepland! Niet alleen stond één van jouw schepen nét in de buurt, maar ook jouw positie op de rondel was precies goed getimed: Cashen!

Hoe word je miljonair?
Op de rondel kies jij welke actie je wil doen én bedenk je alvast wat jouw volgende stap is. De werking van deze rondel is namelijk anders dan die in Rotterdam. Het lijkt meer op een spel als Imperial. Jij bepaalt mede het tempo van het spel. Vooraf kies je met de andere spelers of jullie voor de variant gaan waarin elke speler even veel beurten krijgt en het spel eindigt aan het einde van de laatste ronde. Deze laatste ronde breekt aan zodra het 20ste contract is vervuld. Of je kunt natuurlijk ook, als ervaren speler, eens voor de “sudden death” spelvariant gaan, waarbij de speler die als eerste 1 miljoen heeft de winnaar is. Dit spel is spannend tot aan het laatste moment, omdat de contracten van andere spelers en het geld geheim gehouden kunnen worden. Bekijk de verkooppunten waar je Mainports kunt kopen of de spelregels en het bijbehorende speloverzicht.

Geen Mainport is hetzelfde
Ruime variatie in het bordspel Mainports aan elke zijde van het spelbord een ander landkaart met zijn eigen spelwerking. Mainports is een compleet bordspel met maar liefst 165 speelkaarten, 3 marktborden, veel houten spelmaterialen als schepen, fabrieken(mainports), ladingen en een hele hoop geld natuurlijk. Mainports heeft uiteraard Rotterdam en Antwerpen op de landkaart, maar ook andere grote Europese havens als Hamburg, Athene en Marseille, om er maar een paar te noemen. Alleen wisselen de mainports in elk spel, dus moet je goed opletten waar veel geld te halen is of waar juist veel geld verspeeld kan worden… want dat is ieder spel weer anders. Meer ontdekken? Bekijk hier het speloverzicht behorend bij de complete spelregels
 


Afbeelding van de onderzijde van de doos

Spelregels & fact sheet
De spelregels kun je hier downloaden en het speloverzicht hier. Het spel is een multilingual uitgave. Het bevat dus de volledige spelregels in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Hier is een link naar de fact sheet van het spel Mainports met een algemene omschrijving en de belangrijkste kenmerken.

Andere spellen uit de serie

Naast Mainports heb je dus de andere titels van Ports of Europe: Rotterdam en Antwerpen

Credits
Spelauteur: Hans van Tol
Grafisch ontwerp: Alex Mourits en Yvon-Cheryl Scholten
Illustraties: Wim Euverman

Verkooppunten
Voor een volledige lijst van onze verkooppunten klik hier.